Steun bij langdurig behandeltraject

Anderhalf jaar geleden krijgt de 15-jarige Jade Kops te horen dat ze een kwaadaardige en niet te opereren tumor heeft. Een klap voor haar en haar familie. Haar ouders René en Wendy moeten zich naast het leed van de ziekte zich ook nog eens zorgen maken over geld. Omdat er geen goed vangnet is lopen de zorgkosten hoog op.

Jade heeft een eigen Instagram-pagina waar ze mensen meeneemt hoe het is om als tiener met kanker te leven. Ze heeft een kwaadaardige, niet-operabele tumor en inmiddels is ze ruim 400 chemo-momenten en 28 bestralingen verder.

“Nu redden we het nog wel maar de kosten zijn gewoon heel erg hoog. We wonen in ’s Gravenzande en de behandelingen zijn in Utrecht en Groningen, niet bepaald om de hoek. Een voorbeeld: als onze dochter in de auto zit krijgen we de benzine vergoed, maar als ze moet overnachten in het ziekenhuis dan krijgen we niets.” vertelt de vader van Jade aan Hart van Nederland. “Ook een pruik wordt niet volledig vergoed en logeerkosten voor het Ronald McDonald Huis komen gedeeltelijk voor onze rekening.”

René en zijn vrouw werken in het onderwijs, maar de zorg voor hun dochter is zo intens dat het lastig is om allebei fulltime te blijven werken. “Ik hoor veel ouders die in hetzelfde schuitje zitten. Als je in de ziektewet komt word je gekort op je salaris. Je moet ook bedenken wat het mentaal met je doet als je volledig blijft werken, terwijl je kind zo ernstig ziek is.”

Weg naar herstel nog niet in zicht

Onlangs moest het gezin opnieuw een grote klap verwerken. “We dachten dat Jade schoon was. We hadden een groot feest gegeven en de dag erna bleek het toch weer mis. Ik had net op mijn werk laten weten dat ze weer vol een beroep op mij konden doen. Gelukkig is er begrip, maar het is wel erg zwaar allemaal.”

Stichting Mag Ik Dan Bij Jou heeft het gezin in het eerste deel van Jades behandeltraject ondersteund, en doet dat met volle overtuiging nu opnieuw.

Terug naar alle verhalen